Dla większości ludzi nie będzie zaskoczeniem, że kwasy tłuszczowe Omega-3, takie jak te występujące w tłustych rybach morskich, są dobre dla zdrowia i warto uwzględnić je w swojej diecie. Czy wiesz jednak, że kwasy te zwalczają stany zapalne i mogą być nawet bardziej korzystne dla zdrowia, niż mogło nam się wydawać? Jak zwiększyć spożycie kwasów [...]
[...] D3 są związkami charakterystycznymi dla organizmów morskich. Mieszanka ta wspierać też może osoby zmagające się z osłabieniem kości i odporności czy mięśni. Wspólnie kwasy omega-3 z witaminą D3 mogą brać udział nie tylko w przeciwdziałaniu różnym chorobom, ale również w optymalizacji funkcjonowania wielu obszarów organizmu, takich jak [...]
W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% [...]
Wśród naszych Czytelników z pewnością nie będzie zbyt dużo osób, którym obce jest hasło - kwasy omega-3. Jeśli faktycznie pierwszy raz stykasz się z tym pojęciem - w największym skrócie - jest to rodzaj tłuszczu, którego konsumpcja jest kojarzona z możliwymi wieloma pozytywnymi oddziaływaniami na nasze zdrowie. Najczęściej wspomina się o [...]
Wszyscy słyszeli o diecie śródziemnomorskiej, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, na czym polega ten model dietetyczny. Prawdopodobnie bardzo duże znaczenie ma w tym schemacie duża podaż kwasów omega-3, niwelująca nieprawidłowości, spotykane we współczesnym świecie. Czy warto spożywać więcej omega-3? Wyższe spożycie kwasów omega-3 (szczególnie [...]
[...] Badanie z udziałem 218 pacjentów z chorobą wieńcową przydzielonych losowo do grupy otrzymującej wysokie dawki EPA i DHA (3,36 g/d) lub placebo wykazało, że osoby otrzymujące kwasy z rodziny omega-3 osiągnęły niższy postęp w przyroście blaszki miażdżycowej. Biorąc pod uwagę badania, przeprowadzone w ostatnich kilkunastu latach, istnieje silne [...]
[...] z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób (sercowo-naczyniowych, kancerogeneza itd.) Niestety, kwasy omega-3 są rzadko spotykane, szczególnie EPA i DHA. Bardziej rozpowszechniony jest kwas α-linolenowy, zawierają go np. orzechy włoskie, olej sojowy, rzepakowy, olej z [...]
[...] dieta wysoko przetworzona i mało zróżnicowana. Wiele osób regularnie sięgających po fast-foody i przekąski spożywa omega-3 niewiele lub wcale, a w niektórych przypadkach kwasy te mogłyby mieć wręcz zbawienne znaczenie dla zdrowia. Łączenie omega-3 z witaminą D3 Dodatek witaminy D3 do preparatów zawierających kwasy EPA i DHA tworzy jedno z [...]
[...] związków, z których każdy wywiera inny wpływ na zdrowie, stan zapalny, ciśnienie krwi, stężenie cholesterolu czy trójglicerydów. Skąd czerpać Omega-3? Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) omega-3 EPA i DHA dostarczają: ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka, śledź, tuńczyk), kapsułki (suplementy diety omega-3), owoce morza. Przeciętny [...]
Od wielu lat, zarówno źródła naukowe, jak i popularne rozpisują się o pozytywnym wpływie kwasów omega-3 na nasze zdrowie. Dlaczego zatem tak się dzieje, że skoro są one tak cenne, tak mało osób dba o zapewnienie regularnego, właściwego poziomu spożycia kwasów omega-3? Mówiąc inaczej, nikt ze sportowców nie zaliczał się do grupy potencjalnie [...]